Livslang læring – mer tillit, spillerom og frihet!

Aug 01

Noen ganger må de gamle hodene ut fordi de ikke er villig til å endre seg. Det er livslang læring det handler om, forteller Kahoot-gründer Johan Brand.

More...

Den 2. november kommer Johan Brand til Oslo Business Forum sammen med 1000 andre ledere for å diskutere fremtidens forretningsmodeller, tankesett og ledelse.

Han gikk nylig ut av den daglige driften til Kahoot, men kan stolt se tilbake på en fantastisk periode.

Nylig rundet de 1 milliard spillere og har 50 millioner unike aktive brukere i måneden. Dette gjør Kahoot til en av de største innen læring i verden.

- Vi satte et problemområde og gikk etter det. Så fant vi ut at skalering er det vi trengte for å treffe visjonen vår. Da må man forstå mekanismene som er involvert for å nå så mange mennesker, sier Brand.

De innså tidlig at de måtte jobbe mot det strukturelle skolesystemet.

- Med den innsikten tok vi innersvingen på alt som var der. Vi så at de store verktøyene i klasserommet var Twitter og Youtube, som ikke spilte etter de vanlige reglene, men heller gikk etter atferd. Det valgte også vi å gjøre, sier han.

'Den nye skolen'

På spørsmål om hva som bør kjennetegne den nye skolen, er Johan Brand tydelig.

- Det å forstå den nye skolen handler mye om hvordan du lærer, om atferd, om å skape gode borgere gjennom samspill, kreativitet og ta det beste ut av deg selv for å få det beste ut av andre. Vi må gi dem mye mer tillit, spillerom og frihet til å gjøre det man kan best, sier han.

Og sammenlikner det med gründerverdenen; få tillit til å feile for å gjøre det riktig.

- Se for deg et klasserom med masse skrik og skrål. Så kommer læreren inn og hysjer som et salgs kontrollbehov. Med Kahoot er det det motsatte. Du skal hoppe opp og ned, du skal være glad og du skal skrike. Med verktøyet så kan læreren la dette skje, men så har man kontroll likevel. Dette er kjernen av den nye skolen. Man må slutte å kontrollere de feil tingene, men spille opp det som gir frihet, forteller han.

Tidligere i år ble Johan Brand intervjuet av vår egen Silvija Seres i podcasten 'De som bygger det nye Norge'.

Tillit i skolesystemet

Johan Brand er svært opptatt av tillit. Der har vi i Norge en stor fordel, i følge han.

- Norsk skole er et produkt av det norske samfunn, det er en samhandling der. Dette blir jeg spurt om hele tiden. Hvis du skal kopiere det norske skolesystemet i Amerika eller Australia så går ikke det, fordi de ikke har den samme tilliten, sier Brand.

Men hvordan spiller tillit seg ut? Hva er verdien av tillit i skolesystemet?

- Du har en tillit til at skolen vil det beste for barnet og en tillit til systemet. Som borger er staten der for meg. Men tillit tar lang tid å opparbeide seg. Airbnb er basert på tillit. Gjennombruddet til Airbnb var at de klarte å skape et produkt hvor du var villig til å legge ut hjemmet ditt til fremmede, sier han.

Livslang læring – slik bygger vi landet!

Tilliten er det som gjør Norge unikt, ifølge Brand. Vi kan bygge verdens beste og tillitsbaserte systemer fordi vi vet verdien av det og har sett det. Men hva skal Norge leve av i tiden som kommer?

- Vi har tidligere bygget landet på noen dominerende lokomotiver som trevirke, shipping og olje for å nevne noe. Men det er ikke gitt at Norge skal være et rikt land eller ’finne den nye oljen’, sier han.

Under podcast-episoden til 'De som bygger det nye Norge' fortalte Silvija Seres at hun er forundret over ledende næringslivsledere som sier de må få bort sentimentaliteten og bytte ut arbeidsstokken med ny og moteriktig kunnskap. I stedet for å få med seg folk – på den livslange næringen. Dét handler om villighet, i følge Brand.

- Noen ganger må de gamle hodene ut fordi de ikke er villig til å endre seg. Det er livslang læring det handler om. God læring kommer gjennom motstand. Når man designer læreprosesser så bygger man inn motstand. Slik at det hele tiden er motiverende nok. Livslang læring er å hele tiden analysere seg selv utenfra og se hva man kan gjøre bedre, forteller han.

Bli med Johan Brand og 1000 beslutningstakere på Oslo Business Forum 2. november. Vær rask – begrenset antall billetter.

Registrer deg
her.